Media

Videos

Articles

Pilates férfiaknak is

NŐK LAPJA EGÉSZSÉG – VARIÁCIÓK VÉGTELEN TÁRHÁZA

WELLNESS MAGAZIN – MEGSÉRÜLTÉL? SEGÍT A MOZGÁS

Ha szeretnél megszabadulni a hátfájástól, a kellemetlen térdbántalmaktól vagy a feszes csípőízületektől, próbáld ki a STOTT PILATES®-t. Szabó Viki balettművész, tréner maga is ezzel a módszerrel gyógyult, most bemutatja, hogyan segítenek a gyakorlatok.

 A módszer Kanadából származik, 25 éves múltra tekint vissza – mondja Szabó Viktória személyi tréner, a Victory Pilates Stúdió vezetője.

 – Az eredeti, Joseph Pilates által kifejlesztett mozgásformát reformálták meg orvosok, gyógytornászok és fitneszguruk segítségével, a már meglévő mozdulatok mellé további alakformáló fitneszgyakorlatokat és rekreációs mozdulatsorokat létrehozva. Azokat alap, középhaladó és haladó típusokba rendszerezték, hogy mindenki saját felkészültségének megfelelően tudjon mozogni.

 A STOTT PILATES®-ben hangsúlyos a személyi edzés, tehát egyéni problémákra, célokra szabjuk a gyakorlatokat. Nagyon széles körben tudjuk alkalmazni a módszert, hiszen remekül használható alakformálásra, erőnléti edzésre valamint sérülések utáni rehabilitációra – meséli Viktória.

 Elárulja, a hatékonyságot tovább fokozzák a mozgás során használható eszközök és gépek, valamint fontos az oktató személye is, aki állandó kontroll alatt tartja a gyakorlatot végzőt, így biztosítva a mozgás helyességét és hatását. Kortól és nemtől függetlenül bátran ajánlható mindenkinek, és bármely sport mellé jó kiegészítésképpen.

ELIXÍR – TANULJ MEG LAZÍTANI!

A stretching, azaz a nyújtás rendkívül fontos szerepet játszik az ízületek mozgékonyságának és az izmok rugalmasságának megőrzésében. Előző lapszámunkban is hangsúlyoztuk, hogy az az ideális, ha minden mozgásforma előtt kellő időt szánunk a bemelegítésre és a nyújtásra majd a gyakorlatok végeztével a levezetésre. Mindezzel kapcsolatban Szabó Viktória operaházi balettművész és Pilates-oktató osztott meg velünk újabb hasznos információkat.

− Miért fontos mindenkinek elvégeznie az állapotfelmérő teszteket?

− Nincs két egyforma emberi test, ezért legjobb, ha mozgásprogramunkat is a személyes adottságainknak megfelelően állítjuk össze. Alapvetően meghatározó például a gerincívek görbülete és az, hogy milyen helyzetben töltjük a nap nagy részét – hiszen más izmok gyengülnek el és erősödnek meg egy ülőmunkát végző egyénnél, mint annál, aki rendszeresen komoly fizikai terhelésnek veti alá magát.

ELIXÍR: AZ EDZÉSEK GYAKORISÁGA

A stretching a nyújtás és a feszülés együttese, a különböző izom-, ín- és szalagnyújtási technikák összefoglaló neve. Javítja a fizikai állóképességet, az izmok teljesítményét, csökkenti a fáradékonyságot és a reakcióidőt, a vérkeringés élénkítésével növeli az oxigénfelvételt, gyorsítja a regenerációs folyamatokat, és segíti a salakanyagok elszállítását.

 − Korábban egy állapotfelmérő mozdulatsort ismertettél meg az olvasókkal, most viszont már sorra kerülnek az első gyakorlatok is. Milyen körülmények között érdemes hozzálátnunk a kivitelezésükhöz?

 − A gyakorláshoz ideális feltételeket kell teremtenünk, ezért figyeljünk arra, hogy kellemes hőmérsékletű szobában végezzük el a mozdulatokat, ha pedig az időjárás engedi, nyugodtan tornázzunk a szabadban, hiszen ott még több friss levegőhöz jutunk. Ha már hűvösre fordult az idő, és nem tudunk a természetben gyakorolni, mindenképpen szellőztessük ki a helyiséget, hogy tiszta levegő járja át a teret! Nyújtás közben viseljünk kényelmes ruhát, ami nem akadályoz minket a mozdulatok szabad kivitelezésében!

ELIXÍR: A LÉGZÉS FONTOSSÁGA

A stretching nyújtógyakorlatai sokban hasonlítanak a jógából ismert mozdulatsorokhoz, ahol a helyes végrehajtáshoz a megfelelő légzéstechnika elsajátítása is hozzátartozik. Kíváncsiak voltunk arra, vajon a korábbi számainkban és az itt bemutatott gyakorlatok hatékonyságát is fokozza-e, ha tudatosan odafigyelünk a levegővételre.

– Hogyan vesznek részt testünk izmai a légzés egyszerűnek tűnő, mégis igen összetett folyamatában?

– A légzést két fő szakaszra, belégzésre és kilégzésre tagolhatjuk. Az előbbi igen aktív fázisnak tekinthető, mert a folyamat során működésbe lép a rekeszizom, és bekapcsolódnak a bordaközi izmok, de még a gerinc mellett futó izmok is megnyúlnak.

ELIXÍR: HELYES TÁPLÁLKOZÁS

Az egészség és a jó közérzet záloga a rendszeres mozgás és a helyes táplálkozás. Előző lapszámainkban a lazítást elősegítő nyújtógyakorlatokról kérdeztük Szabó Viktóriát, az Operaházbalett-táncosát és Pilates-személyi trénert, most pedig a kiegyensúlyozott táplálkozásról beszélgettünk. A jótékony hatású gyakorlatok természetesen nem maradhatnak el, végezzük azokat minél gyakrabban, hogy a legjobb formánkat hozzuk, testileg-lelkileg egyaránt!

Figyeljünk arra, hogy a gyakorlatokat ne közvetlenül a főétkezések közelében végezzük, mert sem éhesen, korgó gyomorral, sem teli hassal nem érezzük jól magunkat a nyújtás közben, így a gyakorlatok kedvező hatásukat sem fejthetik ki olyan intenzitással,mintha két étkezés között tornáznánk. Ha szeretnénk mozogni, de éhesnek érezzük magunkat, legföljebb kevés gyümölcsöt vagy olajos magvakat fogyasszunk!

ELIXÍR: A FITTSÉG NEM KOR KÉRDÉSE!

A nyújtógyakorlatokat tulajdonképpen bárki elvégezheti, figyelembe véve a pillanatnyi fizikai állapotát és azt, hogy milyen sérülései voltak vagy vannak jelenleg is. Fontos, hogy lázas állapotban vagy fertőző betegségek fennállásakor ne fogjon bele senki a mozdulatsorok végrehajtásába, csak akkor kezdjen tornázni, ha a panaszok már elmúltak!

– Ezek szerint az életkor – akár túl fiatalnak, akár túl idősnek érzi magát valaki a mozgáshoz – nem jelenthet akadályt! Mit tanácsolsz, mire figyeljenek a gyerekek és az idősek a torna során?

– A rendszeres nyújtás mindenkinek ajánlott így ez alól az egészen fiatal és az idősebb korosztály képviselői sem kivételek. Tiniknek kifejezetten jót tesz a stretching a bennük tomboló energiák levezetésére, idősebbeknek pedig biztosítja a jó fizikai és mentális erőnlétet. Személyes tapasztalataimból tudom, hogy mozgással szinte meg lehet állítani az évek múlását. Megfelelő jóga-, pilatesés nyújtás órákon a 70 év fölöttiek is jó – kedvűen mozognak.

Kerülj könnyen csúcsformába – Pilatessel!

A teljes cikk letöltése